
Hiperpigmentasyon, zararlı veya ölümcül bir rahatsızlık olarak kabul edilmez; ancak hastaların duygusal ve psikolojik sağlıklarını etkileyerek yaşam kalitelerini etkileyebilir. Hiperpigmentasyon için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Bu seçeneklerin başında kremler, jeller veya merhemler şeklinde topikal yolla uygulanan ajanlar gelir. Birkaç aydan yıllara kadar değişen uzun süreli tedavi süreleri, hasta uyumunun zayıf olmasına neden olabilir.
Derinin hiperpigmentasyonu, cilt renginin genellikle koyulaştığı yaygın bir dermatolojik durumdur. Cilt rengindeki bu değişimler; hormonal değişiklikler, iltihaplanma, yaralanma, akne, egzama, belirli ilaçların kullanımı, UV ışınlarına maruziyet vb. dahil olmak üzere çeşitli iç ve dış faktörlerin bir sonucu olabilir.
Deri pigmentasyonu ve renklenmesi; melanin adı verilen deri pigmentinin üretimini içeren biyolojik süreçler tarafından yönetilir. Bu nedenle, melanosit üretimindeki veya melanin dağılımındaki değişiklikler, cilt hiperpigmentasyon bozukluklarına neden olur.
Yaygın olarak gözlenen çeşitli hiperpigmentasyon bozuklukları arasında melazma, efelidler gibi pek çok pigmentasyon rahatsızlığı yer alır.
Güncel Tedaviler
Leke tedavisinde ana hedef, deriye rengini veren melanin pigmentinin üretimini etkileyen çeşitli maddelerdir. Bu maddeler arasında, melanin üretimini uyaran süreçleri engelleyen bileşikler yer alır.
Topikal Tedaviler
Ciltteki koyulaşan bölgelerin tedavisinde genellikle kremler, jeller gibi ürünler kullanılır.
Melanin sentez yolu, karmaşık, çok aşamalı bir işlemdir, bu nedenle, sinerjik etkiler için topikal ajan kombinasyonları kullanılabilir veya topikal ajanların kombine kullanımı ilacın istenmeyen yan etkilerini hafifletebilir.
Hiperpigmentasyon tedavisi için altın standart olan Hidrokinon, 1960'lardan beri topikal kullanımdadır.
Kaynaklar:
- Pérez-Bernal, A., Muñoz-Pérez, M. A., & Camacho, F. (2000). Management of facial hyperpigmentation. American Journal of Clinical Dermatology, 1(5), 261–268.
- Rossi, A.M., & Perez, M.I. (2011). Treatment of Hyperpigmentation. Facial Plastic Surgery Clinics of North America, 19(2), 313–324.
- Katsambas, A., & Antoniou, C. (1995). Melasma. Classification and treatment. Journal of the Eur. Acad. of Dermato. Venereol., 4(3), 217–223.
- Haddad, A.L.,Matos,L.F.,Brunstein,F.,etal.(2003).Aclinical,prospective,randomized,double- blind trial comparing skin whitening complex with hydroquinone vs. placebo in the treatment of melasma. International Journal of Dermatology, 42(2), 153–156.